Kirsi Pitkänen

M_itä? Nykytaiteen biennaalin pääkuraattorina Kuopion taidemuseossa 2025 toimii taiteilija Kirsi Pitkänen. Omassa taiteellisessa työssään hän on keskittynyt erityisesti performanssi- ja installaatiotaiteeseen. Hänen teoksiaan on ollut esillä mm. Shanghain maailmannäyttelyssä, ANTI Contemporary Art Festivalilla, kansainvälisessä SLUSH-tapahtumassa sekä Mäntän kuvataideviikoilla. Pitkäsen performansseille on tyypillistä improvisaatio sekä vuorovaikutus yleisön kanssa. Hän esiintyy mieluiten julkisilla paikoilla ihmisten seassa. Spontaani kohtaaminen ja yllätyksellisyys ovat hänelle esiintymisessä tärkeää. Satunnaiset ohikulkijat reagoivat teoksiin eri tavalla kuin taideyleisö.


Kirsi Pitkänen toimi Keski-Suomen visuaalisten taiteiden läänintaiteilijana vuosina 2014–2016. Vuodesta 2015 lähtien Pitkänen on keskittynyt koordinoimaan ja kuratoimaan erityisesti rakennettuun ympäristöön toteutettuja julkisen taiteen hankkeita. Hän vastaa laajoista taiteellisista kokonaisuuksista esimerkiksi Jyväskylän Kankaan alueella sekä Hämeenlinnan Ahveniston sairaalan hankkeessa. Työskentely rakennushankkeissa on vaikuttanut hänen taiteelliseen tuotantoonsa. Teoksiin on siirtynyt rakennushankkeissa tuttuja materiaaleja ja niissä on läsnä vahva tilallisuus ja kokemuksellisuus.  
 
Vuonna 2018 Jyväskylän kaupunki myönsi Pitkäselle AVOin kaupunkiympäristö -tunnustuksen. Tunnustuksen myöntäneen raadin mukaan Pitkäsen näkemyksellisyys, aikaansaavuus ja rajojen ylittämiskyky on erinomainen esimerkki kaikille kaupunkiympäristön kehittämisen parissa työskenteleville eri alojen osaajille. 
  
”Olen erittäin innoissani aloittaessani työskentelyn M_itä? Nykytaiteen biennaalin pääkuraattorina rakkaassa synnyinkaupungissani Kuopiossa. Oman taiteellisen työni ja kokemukseni kautta lähestyn näyttelyn kuratointia ehkä hieman eri tavalla, tilallisen tarinankerronnan kautta. Tunnen paikallisen taiteilijakentän hyvin ja nautin työskentelystä laajojen kokonaisuuksien kanssa, jollainen biennaalikin on. Haluan, että näyttelystä tulee kokonaisvaltainen, elämyksellinen kokonaisuus” 
artimpact.fi