Jani Leinonen

M_itä? 2021 biennaalin kuraattoriksi on valittu kuvataiteilija Jani Leinonen. Järjestyksessään toinen M_itä? Nykytaiteen biennaali avautuu kesällä 2021 Mikkelin taidemuseossa. 

M_itä? Nykytaiteen biennaali on kahden vuoden välein toistuva nykytaiteen katselmus Itä-Suomessa. Taiteilijavalintoihin osallistuvat taidemuseoiden edustajat yhdessä vaihtuvan kuraattorin tai kuraattoriryhmän kanssa.

"Tällä hetkellä sekä media että poliittinen kenttä oikealta vasemmalle keskittyy viesteissään korostetusti dystopioihin ja uhkakuviin. Kuulemme, kuinka tuore väestöselvitys kertoo, että Savon väkiluku tulee pienenemään yli 15%, ja kuinka suuret alueet Suomesta tulevat näivettymään, ilmastonmuutos pakottaa meidät luopumaan paljosta, ellei maailmanloppua tule. Meitä puhutellaan pääasiassa pelkojen ja huolien kautta, ja muistutetaan mikä tulevaisuudessa menee pieleen ja miten epävarmalta tulevaisuus näyttää. Dystopian vastakohta on utopia, jossa ongelmille on keksitty ratkaisu ja parempi maailma on syntynyt. Toivoisin, että tässä näyttelyssä taiteilijat, kuvittelisivat ilman rajoituksia, millainen olisi meidän unelmien tulevaisuus. Miten meitä vaivaavat ongelmat on ratkaistu ja miten se näkyy turvallisuuden tunteena ja parhaana mahdollisena maailmana.”

Kuvataiteilija Jani Leinonen (s. 1978 Hyvinkää) on kansainvälisesti tunnettu nykytaiteilija, joka tunnetaan brändihahmoja hyödyntävistä teoksistaan. Leinosen tuotannossa brändien edustama kulutuskulttuuri ilmenee enemmän tai vähemmän hauskalla tavalla itsestäänselvyyksiä kyseenalaistaen. Viimeksi hän on käsitellyt hallitsijoille ja sotasankareille pystytettyjen veistosten merkityksiä. Ikonisten kuvausten takaa paljastuu asioita, jotka eivät aina ole miellyttäviä tai kunniakkaita. Teoksillaan Leinonen haastaa katsojan pohtimaan taidetta, politiikkaa, yhteiskuntaa sekä ylikansallisten yhtiöiden toimintaa ja markkinastrategioiden luomia tarinoita. Hän hyödyntää taiteessaan sekä median toimintatapoja, julkisuutta että sosiaalista mediaa. Leinonen on aiemmin toiminut mm. Mäntän kuvataideviikkojen kuraattorina 2007 ja kuratoinut Vantaan taidemuseon Artsin Pax – Puhutaan rauhasta -näyttelyn 2018.

M_itä? Nykytaiteen biennaalin toteutustavassa etsitään aina jotain uutta. Erilainen näyttelytila ja vaihtuva kuraattori mahdollistavat biennaalin uudistumisen aina kahden vuoden välein. Mikkelissä tavoitteena on laajentaa biennaali taidemuseon seinien ulkopuolelle osaksi katukuvaa ja julkisia tiloja. Lisätietoja hakuprosessista. 

Kuva: Hath