Info

Mikkelin taidemuseon vuoden 2021 M_itä? Nykytaiteen biennaalin taiteilijat valittu


Mikkelin 2021 M_itä? – Nykytaiteen biennaaliin haettiin teosehdotuksia teemalla paras mahdollinen maailma Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Pohjois-Karjalan taiteilijoilta. Määräaikaan mennessä teosehdotuksia tuli 65 taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä.

Biennaalin teema on erityisen ajankohtainen juuri nyt, tulevaisuuden näyttäytyessä epävarmana. Dystooppisten tulevaisuuskuvien vastapainoksi tarvitsemme utooppista ulottuvuutta, parasta mahdollista maailmaa, jossa ongelmille on keksitty ratkaisut. Taide itsessään on arvokasta, mutta myös se tarvitsee utopioita toimiakseen ja tehdäkseen maailmasta paremman.

Biennaalin 2021 kuraattori taiteilija Jani Leinonen tapasi yhteistyömuseoiden kuraattoreiden kanssa kaikki valinnan toiselle kierrokselle kutsutut 20 taiteilijaa/taiteilijaryhmää. Teosehdotukset vastasivat hyvin kuraattori Jani Leinosen asettamaan haasteeseen kuvitella ilman rajoituksia unelmien todellisuus:
 ”Näyttelyyn tuli yllättävän suuri määrä hyviä ehdotuksia, ja utopioita pohtiessaan taiteilijat olivat villejä ja moniulotteisia. Oli myös ilahduttavaa nähdä niin monta taiteilijaa ja teosehdotusta, jotka lähtivät ulos perinteisistä taidemuodoista ja museon sisätiloista. Nyt valituilla taiteilijoilla on melkein vuosi aikaa kehitellä ideoistaan valmiita teoksia. Odotan innolla, että pääsen näkemään ja kenties avustamaan tässä luovassa prosessissa.”

Valinnoissa painottui taiteellisen mielenkiinnon ohella teosehdotusten tapa käsitellä biennaalin teemaa sekä tavoite rakentaa monipuolinen ja mielenkiintoinen näyttely, joka kuvastaa alueen tämänhetkistä taidekenttää. M_itä? - Nykytaiteen biennaaliin 2021 valittiin seuraavat taiteilijat:

Jaakko Autio, Emma Fält, Reetta Gröhn-Soininen, Marjo Hallila, Antti Immonen, työryhmä Unski Immonen ja Väinö Makkonen, Ville Löppönen, Jaana Partanen, Antti Rönkä, Hanna Vahvaselkä, Iida Valkonen ja Tarja Wallius.

Järjestyksessään toinen M_itä? Nykytaiteen biennaali on esillä Mikkelin taidemuseossa 12.6.-10.10.2021.

 Lisätietoja Mikkelin biennaalista.
Lisätietoja nettisivuista

Nettisivujen saavutettavuusseloste

Lisätietoa nettisivujen evästeistä