Jaana Partanen (s. 1967)

Jaana Partanen on opiskellut valokuva-, elokuva- ja kuvataidetta Taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä ja Barcelonan yliopistossa. Taiteilija asuu ja työskentelee Kuopiossa.

Monipuolinen taiteilija tunnetaan Heikki Lamusuon kanssa toteutetuista lukuisista julkisista taidetta ja arkkitehtuuria yhdistävistä teoksista, jotka sulautuvat erottuviksi, mutta erottamattomiksi osiksi rakennuksia. Partanen toimii myös taiteellisena johtajana suunnittelu- ja arkkitehtuuritoimisto Partanen & Lamusuo Oy:ssä.

”Elinympäristöllä on valtava vaikutus elämäämme. Toisaalta meillä itsellämme on nykyään enemmän valtaa vaikuttaa ympäristöömme kuin koskaan. Taiteen tehtävänä on eheyttää ympäristöä ja parhaimmillaan myös ihmistä.”

Jaana Partasen M_itä? Nykytaiteen biennaalin Naisvuoren ympäristötaideteos on saanut innoituksensa ajankohtaisesta tieteen tutkimuksesta ja sijoituspaikkansa historiasta. Teos haastaa katsojan pysähtymään omien ajatusten ja maailmankaikkeuden syvimpien salojen äärelle. Teos on osa Partasen Avaruuden alkemiaa -trilogiaa. Taiteilija on saanut tukea teoksen toteuttamiseen Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Savon taidetoimikunnalta.

www.jaanapartanen.fi 
www.pa-la.fi 
www.palad.fi 

Kuvat: Harri Heinonen, © Jaana Partanen, Kuvasto ry, Harri Heinonen ja Mikkelin taidemuseo


Avaruuden alkemiaa, Naisvuoren parlamentti, 2021, ympäristötaideteos, Naisvuori