Reetta Gröhn-Soininen (s.1969)

Joensuulainen kuvanveistäjä Reetta Gröhn-Soininen on valmistunut Turun Piirustuskoulusta vuonna 1993. Figuratiivisissa veistoksissaan Soininen käsittelee kehonkieltä – liikettä, tunnetta ja sanatonta viestintää – jota korostaa värillä. Teoksissa värin sattumanvarainen valuminen korostaa veistämisen kurinalaisuutta.

”Veistosaiheisiini liittyvät monesti sananlaskut, tokaisut, herjat – kaikki, mitä kansa ulos suustaan suoltaa. Kielellinen ilmaisu on aina kiehtonut minua. Murteet, kielikuvat, ylipäänsä ihmisten välinen kommunikointi sanattominekin eleineen kiinnostaa. Samoin yhteiskunnalliset teemat. Myös leikillisyys ja ilkikurisuus ovat keskeisessä asemassa.”

”Puu veistosmateriaalina on tuntunut omimmalta. Se palvelee mielestäni sisällöllisestikin teoksiani. Pidän puun karheudesta, tietynlaisesta luonnon raakuuden läsnäolosta, mutta kuitenkin niin lämpöisestä tunnusta.”

M_itä? Nykytaiteen biennaalissa Reetta Gröhn-Soiniselta nähdään kolmesta kultaisesta veistoksesta koostuva Triumph-teos. Veistokset ovat esillä Mikkelin katukuvassa, kauppakeskus Stellassa ja taidemuseossa. Teoksellaan taiteilija haluaa herätellä ajatuksia nykypäivän ihmisyydestä: mikä on tavallisen ihmisen sankaruutta ja mikä kaikkivoipaista, ylenkatsovaa kulutusjuhlan riemuvoittoa.

Taiteilija on saanut tukea Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiöltä.

www.reettags.fi 

Kuva: Jason Tiilikainen

Teoskuvat: Harri Heinonen, © Reetta Gröhn-Soininen, Kuvasto ry, Harri Heinonen ja Mikkelin taidemuseo


Reetta Gröhn-Soininen
Triumph 1, 2021, puu, kultamaali, korkeus 260 cm, rautatieaseman rinne

Reetta Gröhn-Soininen
Triumph 2, 2021, puu, kultamaali, korkeus 260 cm, Mikkelin taidemuseo

Reetta Gröhn-Soininen
Triumph 3, 2021, puu, kultamaali, korkeus 260 cm, Kauppakeskus Stella